Deel 6. Hoe kun je thuis gember kweken?

Mensen die zelf hun eigen groente verbouwen zijn geen uitzondering meer. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het telen van eigen groenten. Wanneer je klein begint kun je zo ervaring opdoen voor het grotere werk.

Dit heb je nodig

  • Een (biologische) gemberwortel van je supermarkt
  • Neutrale, vruchtbare grond
  • Water
  • Tuingereedschap
  • (Kunst)mest
  • Snoeischaar of mes

Gember thee is zeer gezond

Je eigen gemberplant kweken is niet alleen gemakkelijk, maar je krijgt er ook veel voor terug. Wanneer je de gember geplant hebt, heeft deze slechts water en geduld nodig om uit te groeien tot een heerlijk en kruidig ingrediënt om mee te koken.

Zo begin je

Voor het beste succes start met het kweken van je gember in het voorjaar. Je hebt niet veel nodig, maar wel veel geduld.

Stappen

  • (Optioneel) Snijd de gemberwortel in stukken van 2,5 tot 4 cm en zorg ervoor dat de stukken 1 of meer ogen hebben.
  • Laat de gesneden stukken een paar dagen drogen.
  • Per gemberwortel stuk heb je ongeveer 20 cm grond nodig.
  • Bereidt de grond voor waarin je de stukken gaat plaatsen. Ze houden van zure grond. Voor de ideale omstandigheden meng je wat rottende compost met de aarde.

Wist je dat?

Gember wordt al jaren gebruikt in de oosterse geneeskunde. Maar ook in de westerse wereld wint het aan populariteit. Zo kan het helpen bij maagklachten, is het goed voor je hart en is het zelf goed voor de dagelijkse verkoudheid.

Planten

  • Kies de locatie. Een plek met halfschaduw of alleen ochtendzon is ideaal. De plek moet beschut tegen wind en een beetje vochtig zijn. Als de plant nog niet ontkiemd is moet de aarde tussen de 22 en 25 graden zijn.
  • Als je de stukken in een pot plant is het het beste wanneer de pot minstens 30 cm diep is.
  • Plant de gember stukken 5 tot 10 cm diep.
  • Houd de plant vochtig, maar niet te drassig!
  • Het kan een paar dagen tot een paar weken duren voordat je de eerste plant ziet.
  • Laat de plant volledig uitgroeien voordat je het oogst. Nadat de stelen zijn doodgegaan en je de gember minstens 8 maanden geleden heb geplant kun je voorzichtig oogsten.

Lokaal geteelde producten hebben minder impact op het milieu.

Wanneer je zelf groenten verbouwd weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en ben je volledig betrokken bij het groeiproces. En je hoeft geen doorgewinterde boer te zijn met jarenlange ervaring. Gezond verstand, goede wil en een beetje doorzettingsvermogen. Een raam op het zuiden met veel zon is meegenomen, maar zelf zonder zonlicht kun je aan de slag.

 

Eind in Deel 7: Het thuis kweken van je eigen appels.