Deel 5. Hoe kun je thuis rode bieten kweken?

Mensen die zelf hun eigen groente verbouwen zijn geen uitzondering meer. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het telen van eigen groenten. Wanneer je klein begint kun je zo ervaring opdoen voor het grotere werk.

Dit heb je nodig

  • Rode bieten zaden op zaailingen
  • Neutrale, vruchtbare grond
  • Water
  • Tuingereedschap
  • (Kunst)mest

Zorg dat je de bladeren niet snijdt, maar draait.

De rode biet is een groente die vol zit met antioxidanten. Antioxidanten spelen een rol in het voorkomen van kanker en helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten, en geven de rode biet zijn rode kleur. De rode biet is makkelijk te verbouwen en komt zeer veel voor in de groentetuin.

Zo begin je

Het starten met kweken van rode bieten is vrij gemakkelijk en kan het hele jaar door. Met het starten van het kweken van rode bieten is vrij gemakkelijk en kan het hele jaar door.

Stappen

  • Bereid de grond voor waarin je de zaden of zaailingen gaat plaatsen. Ze houden van ph-neutrale grond. En zorg dat de grond is omgespit;
  • Een rode biet kan ook uitstekend worden gekweekt in een pot;
  • Zaai je bietenzaden 2 cm diep en houd de zaden op minstens 5 cm uit elkaar. Tip: zaai de zaden in rijen;
  • Geef dagelijks water totdat de blaadjes beginnen te ontkiemen. Daarna alleen nog in droge periodes;
  • Dun de plantjes uit. Verwijder de zwakste plantjes,. Zorg dat de plantjes minimaal 10 cm uit elkaar staan en ongeveer blaadjes hebben van 2 cm;
  • Bemest je planten;

Waar kun je de bladeren voor gebruiken?

De toppen kunnen worden bewaard, gekookt en gegeten worden, net als spinazie. Geloof het of niet, ze zijn meestal heel smakelijk

Oogsten

  • Oogst (een deel van) je planten. De bieten zijn klaar om geoogst te worden als ze zo groot als een kleine sinaasappel zijn; als ze te groot worden, zullen ze niet meer zo smaakvol zijn. Dit zal ongeveer 8 weken vanaf het moment van zaaien duren;
  • Wees voorzichtig met de bladeren. Snij de bladeren niet af maar verwijder ze door ze 6 cm boven de kroon eraf te draaien. Dit voorkomt bloeden, hetgeen de smaak en de kleur van de biet negatief zou beïnvloeden;
  • Bieten kun je goed bewaren, zorg wel dat je bieten goed opslaat in een droge en vorstvrije omgeving. Wanneer je een laagje zand in de doos doet, zal dit ervoor zorgen dat de biet niet uitloopt.

Lokaal geteelde producten hebben minder impact op het milieu.

Wanneer je zelf groenten verbouwd weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en ben je volledig betrokken bij het groeiproces. En je hoeft geen doorgewinterde boer te zijn met jarenlange ervaring. Gezond verstand, goede wil en een beetje doorzettingsvermogen. Een raam op het zuiden met veel zon is meegenomen, maar zelf zonder zonlicht kun je aan de slag.

 

Begin december in Deel 6: Het thuis kweken van je eigen gember.